Hvilke teknologiske oppfinnelser er mest betydningsfulle?


Hvordan kan en finne svar på hvilke teknologiske oppfinnelser som er mest betydningsfulle? Dette diskuteres, men det er kanskje ikke mulig å bli helt enig, eller?

Noen trekker frem sykkelen, tog og andre oppfinnelser som har lagt grunnlaget for transport. De har ført til store omveltninger i samfunnet, med utbygging av byer og veier, men også økt kommunikasjon.

Dampmaskinen regnes som en av de viktigste forutsetningene for den industrielle revolusjon, men det gjør tidtagingsmuligheter og felles tidsetting også, som var en annen forutsetning for den industrielle revolusjon. Men en kan også si at få oppfinnelser har hatt så mye å si for samfunnet vårt som oppfinnelsen av papir.

I forskningsbladet Gemini som har blitt gitt ut av NTNU i Trondheim har Emil Røyrvik laget følgende liste, mens et i annet innlegg i Nettavisen gjør Magnus Blakeren analyse av hvilke 5 teknologiske oppfinnelser har hatt størst betydning de siste 10 årene. Her trekkes Li-lion batterier, Internett, GPS, mobil telefonen frem.

En liste Hva er den beste oppfinnelsen ? på start.no ser mer bakover i tid. Denne listen ble laget i 2010 og det er fortsatt mulig å stemme på hvilke oppfinnelser som er de viktigste. Nå leder hjulet, og deretter kommer PCen, og Internett på de neste  plassene. Men oppfinnelser som pencillin, lim, spiker, dampmaskiner og bilder også er nevnt over listen over viktige oppfinnelser.

I spørsmålet om hvilke norske oppfinnelser er den beste kan en se at det ble gjennomført en åpen diskusjon på NRK sine nettsider om vitenskap og teknologi. Resultatet her var at Birkeland vant «konkurransen» med sin oppfinnelse av kunstgjødsel. Andre kjente oppfinnelser som Rottefellen kom på 5 plass og bindersen på 2 plass.

(LKD)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s