Handlingskunnskap – teknologi og design ferdighet


I arbeid med teknologi og design er det flere sentrale spørsmål som melder seg. Et spørsmål er hvorfor en skal arbeide med dette flerfaglige emnet? Et annet spørsmået er hva er teknologi- og design kompetanse egentlig?

International technology and engineering educatiors assosiation (ITEA) beskriver teknologi- og designkompetanse med ”technological literacy”.

Technological literacy means the act of making or crafting, but more generally it refers to the diverse collection of processes and knowledge that people use to extend human abilities and to satisfy human needs and wants (ITEA, 2007).

”Technological literacy” er en form for handlingskunnskap som i følge ITEA forklares med det å kunne handle, lage og produsere noe. Videre står det at handlingskunnskapen skal brukes på det som er hensikten med all teknologisk virksomhet, nemlig det å utvide menneskenes muligheter til å tilfredsstille menneskelige behov og ønsker.Utgangspunktet for en teknologisk virksomhet vil ofte være;

  • et aktuelt og praktisk problem som skal løses. Det kan være praktisk utvikling av verktøy og utstyr, eller bygg og konstruksjoner.

Men teknologisk virksomhet kan også være:

  • et uttrykk for kreativitet og skapertrang eller å utforske hva som er teknisk mulig. I etterkant kan det også vise seg at dette kan dekke et eksisterende behov, eventuelt skape nye behov eller gi mulighet for å tjene penger.

Teknologiske nyvinninger kan med andre ord ha ulike utgangspunkt. Det kan være et spennede arbeid å undersøke hva som var utgangspunktet for ulike teknologiske oppfinnelser. Var det ren og skjær skapertrang eller var det et ledd i en lengre utviklingsprosess? (LKD)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s