Hurra for borrelåsen


Foto: quinn.anya (Flickr)

Dette året er det 60 år siden borrelåsen ble funnet opp, og i går, 13. mai,  var det 53 år siden Velcro ble patentert i USA.

«Borrelås består av to flate stykker som er laget av plast og sydd eller limt til hver sin del av det som skal låses sammen: det ene stykket består av ørsmå, tettsittende, fleksible plastkroker («hankjønn»), det andre er et ullent motstykke med tilsvarende løkkeformede plasttråder og hemper («hunkjønn»). Når delene blir presset sammen, huker krokene seg fast i ullen slik at forbindelsen blir fast, men tøyelig. Borrelåsen åpnes ved at stykkene rykkes fra hverandre igjen» (Kilde: Wikipedia).

Oppfinneren av borrelåsen var sveitseren og handelsmannen George de Mestral. Han kalte borrelåsen for Velcro, som er en blanding av ordene velour (fløyel) og crochet (krok). Mestral interesserte seg i hvordan frø festet seg på klær og dyrepels. I mikroskopet så han at frøene hadde pigger med kroker. Disse krokene hekter seg fast i dyr og mennesker som går forbi, og fører til at frøene spres.

Les mer om borrelåsen og se noen fine animasjoner på denne lenken

[KSS]

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s