Dialogseminar Teknologi og design 29.10.10


I oktober ble det holdt et dialogseminar i Teknologi og design knyttet til kompetansemålet etter 10 trinn:  «gjøre rede for elektroniske kommunikasjonssystemer på systemnivå og drøfte samfunnsmessige utfordringer knyttet til bruk av slike». Kompetansemålet om elektroniske kommunikasjonssystemer kom inn i læreplanen i forbindelse med Kunnskapsløftet 06. Eksempler på elektroniske kommunikasjonssystemer er: mobiltelefon, Internett, kredittkort/bankkort, radio, TV, lyskryss, osv. Det er et område i rask utvikling med liten kompetanse blant lærere om hvordan dette kompetansemålet kan implementeres i skolen.

Til seminaret var et bredt spekter av deltakere invitert til å legge fram sitt syn og delta i debatt om hvordan man kan jobbe i skolen for å nå dette kompetansemålet. Hensikten var å etablere et kompetansenettverk knyttet til dette fagområdet og å samle ideer til undervisningsopplegg og aktiviteter. Deltagere av seminaret var blant annet Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen, Nasjonalt senter for matematikk, Naturfagsenteret, Telemuseet, NRK, Teknologirådet, Notam (Norsk senter for teknologi i musikk og kunst) og Høgskolen i Oslo, ved avdelingene EST og LUI.

binære tall

Seminaret førte til samtale og diskusjon om hva elektroniske kommunikasjonssystemer består av, hvor utfordringer og erfaringer innen faget og forslag til måter dette kompetansemålet kan løses på, ble lagt frem. På systemnivå kan man blant annet trekke inn eksempler på hvordan man gjør om et analogt signal til digitalt med det binære tallsystemet (totallsystemet). Jøran Rudi fra Notam forklarte at musikk kan anses som et kommunikasjonssystem, hvor noter kan leses i det binære tallsystemet. På denne måten kan man trekke inn faget musikk også. Det viser at det er mange muligheter for tverrfaglig samarbeid. Det vil opprettes en arbeidsgruppe som skal lage undervisningsopplegg til kompetansemålet, hvor det legges vekt på tverrfaglighet.

Linker:

Musikk: http://www.notam02.no/

Lag digital musikk selv: http://archive.notam02.no/DSP02/

Innføring i musikkens historie, fra mekanisk til digital: http://users.notam02.no/~joranru/MekMusikk/MekMusikk6.html

Matte: http://www.matematikksenteret.no/

Matematikk i T&D: http://www.naturfag.no/_ungdom/artikkel/vis.html?tid=521762

Telemuseet: http://www.telemuseum.no/joomla/

Naturfag: http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1188632

NRK skole: http://www.nrk.no/skole/

Design: http://www.smarttextiles.se/

[KSS]

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s