Aktuell forskning innen feltet smarte tekstiler


Tekstilhøgskolen i Borås og Chalmers Tekniske høgskole

Skolene i Borås og Gøteborg jobber mye med forskning innen smarte tekstiler. Mange av prosjektene legges ut på nett.  Bildet viser Textile dimensions (Linda Worbin, Anna Persson, Amy Bondesson). Tre dansekostymer interagerer med et veggteppe: når de beveger seg, forandres utseende på teppet, fordi deler av det er trykt med termokrom farge og sydd med strømledende tråd. Det er interaktiv kunst, en link mellom kropp, tekstiler og rom. http://www.hb.se/wps/portal/ths/, http://www.chalmers.se/

Interactive cushion (bl.a. Linda Worbin) Puter som ved hjelp av sensorer og mobilkommunikasjon lyser når man klemmer de. Putene er vevd med electroluminescente ledninger.

Tic tac textiles (Worbin m. flere), er et spill/lek som kommuniserer gjennom tekstilenes mønster: dynamiske mønstre skifter farge ettersom man setter varme objekter på tekstilene som er trykt med termokrom farge og integrert elektronikk.

Se også The Interactive Institute: www.tii.se


MIT Media Lab

I USA jobber  Leah Buechley med smarte tekstiler både innen forskning og innenfor undervisning i skolen.

Hun har blant annet designet LilyPadkit, et sett for elektroniske tekstiler. Den store runde flaten er et kretskort med hull til å sy i. De små runde er forskjellige sensorer og den avlange biten er en batteriholder. Tråden er strømledende. Alt er vaskbart. http://web.media.mit.edu/~leah/LilyPad/index.html

Det forskes mye på sportsklær som har pustende og varme/kulderegulerende egenskaper. Det forskes også mye på integrerte knapper til å styre for eksempel iPod. Fibretronic, produserer forskjellig integrert elektronikk i klær og tilbehør. http://fibretronic.com/.

KSS

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s