Smarte tekstiler


Begrepet smart i smarte tekstiler blir brukt for å referere til materialer som kan forandre utseende, form eller farge eller forandre omgivelsene rundt. Det kan defineres som tekstiler som reagerer på mekaniske, termale, kjemiske, elektriske, magnetiske eller andre kilder.

Det er to slags hovedkategorier innenfor smarte tekstiler. Den første kategorien involverer tekniske tekstilfibre og tekstiler med integrerte elektroniske funksjoner i selve stoffet, det er ikke nødvendigvis lagt til i etterkant. Disse tekstilene har et stort potensial innenfor militær forskning, sportsutstyr og helsemateriell. Innenfor helsesektoren kan smarte tekstiler være pasientklær som varsler fra når blodtrykket når faregrensen eller temperaturen til pasienten stiger.

Den andre kategorien er å montere elektroniske komponenter slik som strømledende tråd, mikrochip, sensorer, lysdioder, batterier, osv. i tekstiler. Denne kategorien er den vanligste innen kunst og design, og brukes blant annet i teater, kunstprosjekter, interiør og motebransjen.

Andre begrep som omfatter smarte tekstiler; wearables, wearable computer, wearable technology (bærbar teknologi), e-textiles (elektroniske tekstiler)

Smarte tekstiler er et relativt nytt område i Norge, og er foreløpig lite utforsket innen kunst og håndverk i skolesammenheng. Det meste av informasjon om feltet finner man på internett, og mange legger ut sin forskning på nettet, slik at man kan følge og lære av eksemplene som legges ut.

Noen lenker:

http://www.fashioningtech.com/

http://www.we-make-money-not-art.com/archives/2007/08/lenna-truncale.php

http://www.xslabs.net/kukkia&vilkas/

http://www.talk2myshirt.com/

KSS

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s