Fallskjerm


vinnerenPå Brannfjell ungdomsskole i Oslo har det nesten blitt tradisjon at elevene lager fallskjermer på 10. trinn i regi av kunst og håndverksfaget.
Oppgaven kan også med fordel gjennomføres som et tverrfaglig samarbeid med matematikk og naturfag. Fallskjermene skal klare å frakte et egg uskadet ned fra en gitt høyde. Brannfjell skole er tre etasjer høy – det har vært et viktig moment i gjennomføringen av oppgaven der.
Elevene har jobbet sammen i grupper på 2 – 4. Utstyret som hver gruppe får utdelt er to ark med silkepapir, et A4 tegneark, så mye hyssing og tape som de selv ønsker + et egg til hver ferdige fallskjerm.

Tidsbruk: 2 dobbeltimer. Inkluderer planlegging, utførelse/produksjon og testing med påfølgende premiering 🙂

Noen av elevene har skrevet egenvurdering etter et vellykket prosjekt.

Egenvurdering

Fredrik, Tobias og Stian 10f

Hva gikk oppgaven ut på?

Vi fikk en oppgave som gikk ut på å slippe et egg fra tredje etasje til bakken, uten at det skulle knuse. Eggerøre tenker vel de fleste, men vår prototyp NNS, basert på to silkepapir, et A4 ark og ønsket mengde av teip skal sørge for at dette skulle gå problemfritt. Vi har brukt en kombinasjon av vitenskapelig og kunstnerisk utforming på produktet vårt.

Beskrivelse av produktet:

Selve produktet, NNS, er 75 cm høyt og 95 cm bredt. Dette vil si at diagonalen ligger på 120 cm.  Vi har valgt å ha tre punkter med trådfester på hver side.  Dette vil si at det er 8 trådfester totalt. Vi har valgt dette for at fallskjermen kan falle ned i vind. Trådfestene i seg selv har også en idé i seg selv som hjelper til med å vise hvor godt planlagt hver miste detalj er. Vi har festa trådene med teip som gjør at knutene ikke kan rive opp sel ve duken. Vi har med andre ord forsterket skjøtene med teip. Vi bestemte oss for å Legge opp teip på begge diagonalene, og tvers over kortsidene. Dette gjorde vi for å forsterke konstruksjonen, noe som også hjelper den for å fungere i vind. Selve tråden og teipen er nøye valgt pga vekt. Vi vurderte først å bruke ståltråd, men etter nøye vurdering fant vi ut at dette blir en smule for tungt og vil risikere rett og slett et bad look, men i tilegg er det bra å ha lav vekt. Vi brukte lang, men godt utnyttet tid ved å stramme og slakke trådene så de er perfekt tilpasset hverandre og slik at de utgir en passende form for en fallskjerm.

Selve beholderen for egget er basert på en av de mest uttenkte teorier fra naturens side. Egget er en av verdens sterkeste biologiske konstruksjoner, og vi har funnet en metode å utnytte dette på. Vi fant ut at egget er sterkere stående enn liggende. Presser du så hardt du kan på et egg fra sidene, knuser det mer eller mindre ganske fort. Hvis du, derimot, presser så hardt du kan fra toppen og bunnen vil egget ikke knuse. Dette har vi utnyttet til det fulleste i vår konstruksjon.  A4 arket har vi formet i som et kremmerhus så egget står på høykant og ikke ligger på langs. Slik bildet viser. Tråden er festet på en måte så kremmerhuset ikke vil tippe og egget vil falle ut. Bunnen på kremmerhuset vil også dempe fallet fordi den er trekkspill formet.

I midten av selve fallskjermen har vi også laget et hull. Dette har vi gjort slik at luften kan komme ut, og fallskjermen vil være stabil. Hvis ikke vi hadde gjort dette kunne dette fått uheldige konsekvenser som steiling eller loop.

Fordeling av arbeidsoppgaver:

Fra starten av denne timen som begynte med skisser, fordelte vi oppgaver så vi fikk gjort mest mulig på minst mulig tid. Vi prioriterte effektivitet og kvalitet fremfor kvantitet.  Mens Fredrik fiksa tråer fiksa Tobias teip, mens Stian utformet kremmerhuset til det beste.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s